Bez wątpienia najlepszą receptą na filiżankę pełnej aromatu i głębokiego smaku kawy jest zakup odpowiedniego urządzenia do jej przygotowania. Nie jest to jednak proste, ponieważ na rynku możemy znaleźć kilka rodzajów takich urządzeń. Najprostszym z nich są aluminiowe kafeterki do kawy, które ustawiamy na kuchence, jak czajnik. Bardziej zaawansowane są ekspresy przelewowe, natomiast uważane za najlepsze przez koneserów, są ekspresy ciśnieniowe. Zanim dokonamy zakupu warto zastanowić się jakie mamy wymagania odnośnie urządzenia, ile gotówki chcemy na niego przeznaczyć oraz w jaki sposób będziemy przyrządzać kawę - tłumaczy ekspert Neonet, Michał Poroszewski.
Decydując się na wybór urządzenia do parzenia kawy warto zapoznać się z dostępnymi na rynku rodzajami ekspresów. Znawca kawy zarekomenduje ekspres ciśnieniowy, który działa na zasadzie ciśnienia, a ponadto temperatury. W zależności od modelu, ciśnienie wynosić może od 3 do 15 barów natomiast temperatura 96°C. Działanie ekspresu ciśnieniowego polega na przepuszczaniu gorącej wody pod ciśnieniem przez zmieloną i sprasowaną kawę.
Ekspresy ciśnieniowe umożliwiają przygotowanie wielu rodzajów kawy. Może to być tradycyjne espresso, ale także z dodatkiem mleka typu cappuccino czy latte. Cechą odróżniającą tę grupę urządzeń jest brak dzbanka, w którym gromadzi się świeżo zaparzona kawa, i z którego jest nalewana do filiżanek i kubków. Wędruje ona bezpośrednio do podstawionej filiżanki. Zależnie od wielkości i sposobu obsługi dostępne są ekspresy ręczne, automatyczne, wolnostojące, do zabudowy.
Podobny smak kawy uzyskamy wykorzystując kafeterkę, czyli bardzo prosty ekspres ciśnieniowy dzbankowy. To składające się z 3 części urządzenie zwyczajnie stawiamy na płomieniu (lub płycie kuchennej), aby zagotować wodę znajdującą się w dolnym zbiorniku. Ciśnienie wytworzone przez powstałą parę wodną powoduje przetłoczenie wody do góry przez kawę. Tworzący się napar zbierany jest w górnym zbiorniku.
Główną zaletą ekspresów przelewowych z kolei jest z pewnością bardzo przystępna cena. Smak kawy parzonej w tym ekspresie jest zbliżony do kawy po turecku, natomiast nie ma tu problemu z fusami. W ekspresach przelewowych kawa parzona jest wodą o temperaturze 96°C, czyli idealnej do wydobycia wyśmienitego aromatu
i smaku kawy. Ekspres przelewowy pozwala użytkownikowi oszczędzić czas, gdyż przygotowanie wielu filiżanek napoju odbywa się w jednym czasie i trwa zaledwie kilka minut.
Wybór urządzenia w dużej mierze zależy od naszych oczekiwań związanych z rodzajem przygotowanego napoju kawowego. Jeśli jesteśmy smakoszami espresso lub też do kawy najchętniej dolewamy zimne mleko, wystarczająca będzie zarówno kafeterka, jak i ekspres przelewowy. W obydwu urządzeniach przyrządzimy czarną kawę bez dodatków. Przy czym kafeterka pomieści dwie małe filiżanki, natomiast w ekspresie przelewowym będziemy mogli przyrządzić nawet kilka kaw równocześnie. Zazwyczaj zawiera on dzbanek, który może pomieścić nawet 1,5 litra kawy. Jeśli natomiast cenimy sobie smak cappuccino czy cafe latte, najlepszy dla nas będzie ekspres ciśnieniowy. Dzięki dodatkowym funkcjom pozwoli na przygotowanie różnych rodzajów kawy.
Zdecydowanie najdroższym rozwiązaniem będzie zakup ekspresu ciśnieniowego szczególnie, jeśli np. pochodzi z edycji limitowanej, posiada dodatkowe funkcje czy też płytę do podgrzewania filiżanek. Ich cena waha się od 200 zł do nawet 3000 zł Ekspresy przelewowe natomiast to koszt od 50 zł 300 zł, podobnie jak kafeterki. Przy czym w koszty zakupu warto wliczyć też koszty eksploatacji, jak np. papierowe filtry w przypadku ekspresów przelewowych. Natomiast w przypadku kafeterek pamiętajmy, że nie spełnią one swojej funkcji na płycie indukcyjnej.